נכתב ע"י ד"ר ערן פרמון בעל רשיון מטעם משרד הבריאות לישראל הבעלים של מרפאת מאלו קליניק

השתלת שיניים לסת תחתונה

אם חסרה לכם שן, סביר להניח שהתחלתם לבדוק לגבי השתלת שיניים. הטכנולוגיה המתקדמת בתחום רפואת השיניים מאפשרת לספק מענה איכותי לכל מצב, ומחזירה למטופל את המראה האסתטי, תפקוד הפה התקין והביטחון העצמי.

תוכן עניינים

השתלת שיניים הנחשבת לאחד מטיפולי השיניים הנפוצים ביותר כיום, מתבצעת בלסת העליונה ובלסת התחתונה. כאשר מדובר בהשתלות שיניים בלסת התחתונה קיימת חלוקה על פי מיקום הטיפול בפה – לסת תחתונה אחורית ולסת תחתונה קדמית. אזור הלסת התחתונה המרכזית נחשב לטוב ביותר עבור השתלות שיניים משתי סיבות עיקריות:

  1. כמות גדולה של עצם לסת הן בממד הרוחבי והן בממד האורכי.
  2. איכות העצם גבוהה ביותר.

כפועל יוצא מכך, לשתלים הדנטליים המותקנים באזור זה, ישנה אחיזה חזקה באזור הזה והטיפול כולו קל, נוח ובעל סיכויי הצלחה גבוהים.

מהם שלבי הטיפול?

  • השלב הראשון של הטיפול הוא בדיקת מצב הפה ועריכת צילום סי.טי להצגת הפה בתלת ממד.
  • השלב השני הוא שלב ההשתלה, הברגת השתל הדנטלי לעצם הלסת.
  • השלב השלישי כולל המתנה של כחודשיים בהם השתל נקלט בפה ומתפתחים סביבו תאי עצם.
  • בשלב הרביעי חושף רופא השיניים את השתל ומתקין על גביו כיפת טיטניום אשר מזרזת את תהליך הריפוי של החניכיים באזור ההשתלה.
  • בשלב החמישי ישנה המתנה של כשבועיים והנחת הכתר. בסיום מתקבל מראה אסתטי ותפקוד פה מושלם.
שתל דנטלי בלסת תחתונה

החלפת מערכת שיניים מלאה בלסת תחתונה

הדרך המרכזית לעקוף את הסיכונים היא השתלת שיניים בשיטת אול-און-4 המאפשרת השתלת שיניים ביום אחד. השיטה מבוססת על 4 שתלים ייחודיים שמותקנים בצורה אלכסונית תוך ניצול כל העצם ומכן חוזקם ויציבותם. בדרך זו ניתן לעקוף את העצב הגבוה או את הסינוס הנמוך ולשקם את הלסת ללא צורך בניתוח להרמת סינוס או להגבהת לסת עליונה. מחקרים רבים מצאו כי ארבעת השתלים חזקים מספיק כדי לספק תמיכה לגשר שלם של שיניים על כל הלסת.

התאמת גשר זמני וחיבורו.

התמונות מתוך הפרוטוקל של חברת Nobel BioCare

השתלת שיניים לסת תחתונה למחוסרי עצם

חוסר של עצם בלסת התחתונה הוא תוצאה של דלקות באזורים של שורשי השיניים, גיל מבוגר, חבלה בשיניים ומחלות חניכיים, כאשר ברוב המקרים החוסר מורגש יותר באזור האחורי של הלסת. מטרת הטיפול הינה להוסיף עצם במקום בו מתבצעת ההשתלה. רופא השיניים ישתיל תחליף עצם אשר יאפשר לקלוט את השתל הדנטלי באופן יציב וקבוע. מקורות תחליף העצם מגוונים: עצם עצמית מהמטופל, עצם מלאכותית, עצם מן האדם או עצם מן החי.

רופא השיניים יבחר את סוג העצם המתאים ביותר עבור המקרה ועבור המטופל. תהליך השתלת העצם מתבצע תחת הרדמה מקומית במהלכו חושפים את עצם הלסת, משתילים עצם תחליפית ותופרים את המקום. ישנם מקרים בהם מדובר בפרוצדורה מקדימה המתבצעת בנפרד לפני טיפול ההשתלה, ולעיתים ניתן לבצע את שתי הפעולות יחד בטיפול אחד – השתלת העצם והשתלת השיניים. לאחר השתלת עצם נדרשת תקופת המתנה של 6-12 חודשים כשבסיומה ניתן יהיה לבצע השתלת שיניים.

סוגי שתלים בהשתלת שיניים לסת תחתונה

ישנם סוגים רבים ושונים של שתלים דנטליים. רופא השיניים בוחר את סוג השתל המתאים ביותר עבור המטופל תוך התחשבות במיקום של השן החסרה בפה. כאשר מדובר בהשתלת שיניים בחלק הקדמי של הלסת התחתונה, ברוב המקרים יהיה פשוט יחסית להחדיר את השתל אל העצם לכל אורכו. הסיבה לכך היא שהחלק הקדמי של הלסת התחתונה נחשב לחזק ויציב מאד.

לעומתו, החלק האחורי של הלסת התחתונה חלש ופגיע יותר במקרים של עקירות שיניים ומחלות חניכיים וגם ממוקם בו העצב המנדיבולרי האחראי לתחושות באזור הפה, הסנטר והשפתיים ופגיעה בו עלולה לגרום להשלכות קשות.
במקרים של חוסר עצם בחלקה האחורי של הלסת התחתונה נדרש טיפול מורכב יותר או בחירה בשתלים דנטליים קצרים שעלותם גבוהה יותר משל שתלים סטנדרטיים, אך הם מספקים מענה אידיאלי למצבים של חוסר עצם. השתלים הקצרים מבוססים על טכנולוגיה חדשה שהופכת אותם ליציבים כמו השתלים הארוכים הסטנדרטיים.

תופעות לוואי וסיבוכים אפשריים בהליך השתלת שיניים בלסת התחתונה

טיפולי השתלות שיניים הם בעלי אחוזי הצלחה גבוהים ביותר העומדים על 95%. במקרים נדירים ישנם תופעות לוואי וסיבוכים שלרוב נפתרים לאחר התערבות רפואית.
סיבוכים אפשריים:

  • זיהומים – במקרה של זיהום קל הטיפול הוא מקומי בלבד. במקרה של זיהום משמעותי עלולה להיות פגיעה בהליך הקליטה של השתל והזיהום עלול להתפשט בגוף ואף לחדור למחזור הדם. זיהום משמעותי מלווה בחום גבוה, נפיחות וכאבים ודורש טיפול מידי.
  • דימום שלא פוסק – דימום אשר נמשך עד כשלושה ימים לאחר הטיפול נחשב לתופעת לוואי נפוצה. אם הדימום נמשך לאחר מכן יש לפנות לרופא המטפל להמשך טיפול.
  • פגיעה בעצב המנדיבולרי – העצב המנדיבולרי הוא עצב הלסת התחתונה אשר אחראי על המסרים התחושתיים. פגיעה בו עלולה לגרום לאובדן התחושה בסנטר ובשפה התחתונה.
  • פגיעה בעצב האלבאולרי – העצב האלבאולרי עובר לאורך כל הלסת התחתונה האחורית ואחראי על התחושות בשפה התחתונה, הסנטר, החניכיים החיצוניות ועור הפנים. פגיעה בו עלולה לגרום לחוסר תחושה באזורים אלו כאשר פגיעה קלה תגרום לחוסר תחושה זמני, ופגיעה חמורה תגרום לחוסר תחושה קבוע.

טרם ביצוע השתלת שיניים יש לבצע צילום סיטי אשר מראה במדויק את מיקומו של העצב, כאשר מקובל לקחת מרחק ביטחון של 2 מ"מ מהעצב על מנת למנוע פגיעה במהלך הטיפול.

ביצוע השתלת שיניים לסת תחתונה דורשת מיומנות רבה של רופא השיניים ורמת מקצועיות גבוהה ביותר. במרפאת ״פרמון קליניק״ בהובלת ד״ר ערן פרמון, צוות רופאים מובילים בתחומם בעל ידע מקצועי וניסיון רב החיוניים להצלחת הטיפול. טיפולי השתלות השיניים במרפאה מבוצעים באמצעות מכשור מתקדם ותכנון ההשתלה ממוחשב לצורך הגדלת סיכוי הטיפול תוך התאמה לצרכים של כל מטופל ומטופלת.

שאלות נפוצות

כמות השתלים הנדרשים בעת השתלת שיניים לסת תחותונה בשיטת אול און פור הינה 4 שתלים.

יש חשיבות רבה לטיפול בזמן בעת אובדן שיניים חסרות בלסת התחתונה. זאת בכדי למנוע איבוד עצם נוסף ולשמור על תפקוד תקין של הפה. במצב של חוסר שיניים, העצם מתחילה להיספג או להתכווץ  כיוון שאין גירוי משורשי השיניים. תהליך זה מכונה ספיגת עצם, והוא יכול להוביל לשינויים משמעותיים בצורה ובצפיפות של עצם הלסת לאורך זמן.

אובדן העצם עלול לגרום לשיניים סמוכות להתרופף, מה שמקשה על הלעיסה והדיבור. יתרה מכך, איבוד עצם יכול להשפיע גם על המראה הכללי של הפנים, מה שמוביל למראה שקוע או מבוגר.

שתלים דנטליים הם פתרון יעיל להחלפת שיניים חסרות מכיוון שהם מחקים את תפקוד השיניים הטבעיות, מספקים את הגירוי הדרוש לעצם הלסת ומונעים איבוד עצם נוסף.

להתייעצות עם הצוות המקצועי והמסור שלנו

צרו איתנו קשר

לקוחות מרוצים

ד''ר ערן פרמון

ד''ר ערן פרמון

ד"ר ערן פרמון בעל תואר D.M.D מטעם האוניברסיטה העברית בירושלים, ותואר M.Sc בהצטיינות. ד"ר פרמון עבר מגוון השתלמויות בתחומי האסתטיקה ושיקום הפה בבית-החולים תל השומר, ובתחום ההשתלות הדנטליות בקורסים מטעם NYU ו- Boston University. בעל ידע רב בתחום שיקום הפה והשתלות שיניים, מרצה בכנסים אקדמיים בארץ ובעולם ומאמין שלכל אחד מגיע חיוך יפה ושיפור באיכות החיים.

ד״ר ערן פרמון חבר באגודות הבאות

ההסתדרות לרפואת שיניים
ההסתדרות לרפואת שיניים
הקונגרס הבין לאומי להשתלות
הקונגרס הבין לאומי להשתלות
העמותה להשתלות דנטליות
העמותה להשתלות דנטליות

מידע נוסף

דילוג לתוכן